Sopplunch 2017-10-15

Sopplunch

Söndagen den 15 oktober var det åter dags för sopplunch i föreningslokalen.

Det var en liten, men hungrig, skara som mött upp.

           

Denna söndags var det purjolök och potatissoppa med knaperstekt bacon.

  
Leena kollar dukningen medan vår "matmamma" Eva-Britt fixade soppan med bacon.

Som synes så smakade det bra och alla blev mätta ochbelåtna.

Till kaffet och kakan fick vi, följa med NT-journalisten Lasse Södergren på en spännande vandring längs strömmen.

Vi fick åka med ekan ut till Ringstaholm, följ med upp i Holmentornet eller följ med på resan från bronsålder till nutid och möta mytomspunna väsen som Näcken.
Se fotografier och filmer från tiden då Norrköping var en industristad, då kvarteret Enväldets bostäder sken med sin prakt och då kåkarna vid Saltängen ännu fanns.
Vi fick också uppleva dåtida bilder förvandlas till nutid. Var kommer namnet Gryts från? Vilken är egentligen äldsta bron över Strömmen? Och vilken är den högsta vattenföringen?

En sak som var okänd för oss, både inflyttade och Norrköpingsfödda, var hällrisningarna vid Ekenberg och för er som var med, och deltog i diskussionen om var det ligger och vill åka och titta, kommer här en vägbeskrivning.

                  

Från Norrköpings centrum: Åk Norra Promenaden nordväst ut till rondellen Riksvägen/Finspångsvägen. Fortsätt Finspångsvägen nordväst ut cirka 1 km, sväng till vänster vid Fiskebyvägen, (skylt Himmelstalund N), åk cirka 2 km och passera över E 4 och järnvägen vid Fiskeby. Ta därefter andra avtagsvägen till höger, (skyltar visar mot kulturminne och mot Leonardsberg). Åk cirka 300 m. Där svänger vägen till vänster och går utmed F 13:s gamla flygfält. Åk ca 600 m och stanna vid gården Ekenberg, där en skylt visar på kulturminne.
Om du åker bil eller cykel parkera här. Gå sedan åkervägen norrut till Talldungsberget, cirka 200 m.

Text och bild: Gudrun Granberg

Tillbaka till fotoalbum