Medlemsresa till Stockholm

Medlemsresa till Stockholm

Utanför Östgötateaterna samlades en förväntanfull skara för avresa till vår huvudstad. Det var sextio personer som äntrade bussen

     

På vägen upp blev det, naturligtvis, bussfika.

Dagens första besök var på Långholmen där vi fick en guidad tur av en mycket kunnig och medryckande guide i tidsenlig mundering

     

                                                                               

Cellerna kan inte kallas hemtrevliga precis och troligen har blommorna i rastgården kommit dit på senare år. Vi kunde också se hur vakterna såg ut när det "begav sig".

Dåtidens anklagade behövde dock inte gömma sig under jacka eller filt på väg mot domstolen. Det fanns särskilda huvor för det och kvinnorna fick en extra liten volang på sina.


Idag är det inte spinnhus på Långholmen utan tapettillverkningshantverk.
Mats Qvarforth visade och berättade om sina handgjorda tapeter och förklarade de olika tryckmetoderna. 
Han visade ett prov han fått från en kund som ville att han skulle tillverka en liknande tapet, vilket han också gjorde och kunde visa upp för oss.


Så blev det lunchdags på Långholmens Värdshus. Dock inte bara vatten och bröd utan god, vällagad, förrätt, varmrätt och efterrätt.

               

       

 



Efter lunch gick färden vidare mot utställningen Vikingaliv och Spritmuseet.
På Vikingaliv fick vi stifta bekantskap med Ragnfrid och hennes familjs liv och vedermödor men även när det var fest.


På spritmuseet fick vi stiftabekanskap med två personer som betytt mycket för vår "sprithistoria" om man får kalla den så. 
Eva de la Gardie som kom på hur man kunde göra sprit av potatis för att spara spannmålet till bröd och gröt samt LO Smidht som är upphovet till vår mest kända spritsort, utomlands, Absolut Vodka och det är honom man fortfarande ser på flaskans sigill.

Vi fick se hur tillverkningen gick till, motboken som vi alla hört talas om, den välkända "bandyportföljen" och Sveriges första wisky, Skeppet, som enligt dåtiden utlåtande var ganska förfärlig.

Där fanns även en konstutställning med fokus på Absolut med ett verk av Andy Worhol.

Dagen, i Stockholm, avslutades med kaffe och bulle innan det åter var dags att gå ombord på bussen för hemresa.

Text: Gudrun Granberg  Bild: Anna Sotkasiira Wik och Gudrun Granberg

Tillbaka till fotoalbum