November - Lungmånaden

Vi går en härlig höst till mötes! Vår kampanj Ljuset På är igång för fullt och snart är det dags för Lungmånaden som pågår under hela november. Förra året arrangerades hela 118 aktiviteter under Lungmånaden – helt fantastiskt! Vi siktar ännu högre i år och hoppas att fler föreningar vill vara med och uppmärksamma Lungmånaden. VärldsKOLdagen inträffar i år den 16 november.

Information om beställningar inför Lungmånaden 2015
Här kommer information om beställningar av material till Lungmånaden. Ett separat brev med denna information har skickas till dig som är lokal- eller länsordförande, till våra lung-EVO och till respektive lokal- och länsförenings infoadress för kännedom.

Hur man beställer material till Lungmånaden
Likt förra året kommer ni kunna beställa material till era aktiviteter. Beställningar läggs via vår webbutik via den här adressen där vi har samlat allt Lungmånads-material: http://webbshop.hjart-lung.se/for-hjartlungs-foreningar/lungmanaden-kampanj/

Webbutiken går även att nå via länken högst upp på hjart-lung.se. Om ni vill säkerställa att få materialet före första november är senaste beställningsdag 20/10. Det går självklart bra att beställa material även efter det datumet. Eftersom det just nu är högt tryck på beställningar är leveranstiden något längre än vanligt, vi hoppas ni har överseende med detta. Alla beställningar av Lungmånads-material är portofria, övrigt material som läggs till i beställningen från en annan kategori ingår ej i erbjudandet. Observera att det finns ett maxantal man kan beställa för vissa produkter, så långt lagret räcker.

Rapportering av aktiviteter under Lungmånaden
Vi vill även uppmärksamma er på att lokalföreningarna inom kort kommer att få ett enkät-mejl via vår samarbetspartner Mistat, där ni på ett enkelt sätt via en länk kan meddela vilka aktiviteter ni genomför under lungmånaden. Vi hoppas att ni tar några minuter och svarar. Aktiviteterna kommer att läggas upp på hjart-lung.se.

Hur ser KOL-vården ut i Sverige?
Vi kommer under oktober också skicka ut en enkät som främst riktar sig till våra medlemmar som har KOL. Tanken är att vi via en enkät ska kartlägga hur medlemmarna ser på den vård de får och hur de uppfattar sin diagnos. En del andra generella frågor kommer att inkluderas. Håll utkik i din e-post!

Samarbete med apotek

Som vid tidigare kampanjer har ni möjlighet att visa upp er verksamhet under november månad på ert lokala Apoteket AB, eller Apoteket Kronan. Apoteken kommer att skicka ut intern information under oktober för att meddela att våra föreningar kan komma att ta kontakt angående Lungmånaden. Om så är möjligt, kontakta dem lite i förväg för att bestämma vilken dag som passar bäst.

Underlag till insändare
Temat för årets lungmånad är ”Egenvård – kunskap till patienterna”, där vi vill uppmärksamma att patienter är en resurs både för vården och för sig själva i sin diagnos. Ni kommer att få ta del av ett insändarunderlag ni kan använda er av genom att skicka in till närmsta lokaltidning. Självklart är det okej att lägga till egna tankar som har lokal betydelse, underlaget är tänkt som ett stöd för att underlätta er förening att göra er röst hörd. Kom ihåg att det kan vara klokt att kontakta lokalredaktionen en stund i förväg om ni t.ex. vill ha insändaren publicerad på VärldsKOLdagen 16 november.

Skicka gärna in bilder
Vi vill förstås gärna ta del av alla härliga Lungmånads-aktiviteter runt om i landet. Ni får mer än gärna ta några bilder (gärna bilder med människor) och skicka en kort beskrivning till info@hjart-lung.se. Vi kommer att välja ut bilder och publicera de på vår Facebook-sida. Märk gärna e-posten med ”Lungmånaden” i ämnesraden.

Värvningstävling
Vi vill bli fler i HjärtLung! Under Lungmånaden pågår därför en värvningstävling. Vi kommer att uppmärksamma några föreningar lite extra med en mumsig överraskning i december. Man behöver inte göra någonting för att delta, vi håller koll via vårt medlemsregister. Hittills i år är vi nära att bryta trenden med medlemstapp och vi hoppas att november ska bli månaden som sätter pricken över i. ”Våga fråga!”, som ordförande Inger Ros brukar säga.

Missa inte att nominera månadens Ljuset På!-förening
Vet du en förening som har gjort någonting extra för Ljuset På? Vi utser varje månad den förening som gjort en förtjänstfull insats, stor eller liten. Fotografera, skriv och mejla till vår info-adress: info@hjart-lung.se Månadens förening belönas med en härlig tårta. Kom ihåg att ingen aktivitet är för liten!

Med det önskar jag er alla en härlig höst och lycka till med alla aktiviteter. Tveka inte att höra av er om ni har några funderingar. /Peter Edfelt, Kommunikatör och ansvarig för Lungmånaden (Kontakt: peter.edfelt@hjart-lung.se eller 08-12 13 27 10)


Hösten – en perfekt tid att värva medlemmar!
Nu är det höst och vi vet genom vår statistik att medlemstillströmningen till föreningarna är som störst i augusti/september samt januari/februari. Därför är det bra för er föreningar att passa på och arbeta lite extra med ”värvningskampanjer” dessa två perioder under året.

Det finns egentligen obegränsade möjligheter på hur ni kan värva, men några förslag är att besöka vårdcentraler, caféer och bibliotek, hjälpmedelscentraler, arbetsförmedlingen. Ni kan dela ut informationsmaterial eller flyers vid välbesökta platser så som parker, affärscentrum, teater- och bio anläggningar, djuraffärer, träningsanläggningar så som bowling- och simhall. Ett annat tips är att delta i lokala aktiviteter som arrangeras av andra, till exempel mässor, marknader eller andra aktiviteter. Det viktigaste när ni värvar är att göra det på ett sätt som ni i föreningen tycker är kul. Syns det att ni har roligt kommer andra också att bli intresserade av vad ni gör!

På Föreningsstödsidan http://www.hjart-lung.se/kontakt/foreningsstod/verksamhet-i-foreningen/kampanjer-och-aktiviteter/
har vi tagit fram medlemsvärvartips http://www.hjart-lung.se/globalassets/foreningsstod-dokument/dokument-information/roller/tips-for-att-varva-medlemmar.pdf
Ni kan även läsa mer om medlemsvärvning och medlemsvård i dokumentet: Vägledning i styrelsearbetet under kapitlet sidan 17-18 – Driva en förening http://www.hjart-lung.se/kontakt/foreningsstod/verksamhet-i-foreningen/en-forenings-livscykel/.
Material som är bra att dela ut finner ni under medlemsvärvning i webbutiken på http://webbshop.hjart-lung.se/

Passa även på att prata med era vänner och bekanta– ibland finns nya medlemmar närmare än man tror! Tipsa om att man enkelt kan bli medlem via hemsidan hjärtlung.se. Efter er värvningsperiod kan ni ordna ett informationsmöte med en intressant föreläsning och samtidigt presentera föreningens verksamhet och kommande aktiviteter.