Insamlingsnytt

Under februari 2020 sålde Folkspel Sverigelotten till förmån för Riksförbundet HjärtLung och Hjärtebarnsfonden. Det gav oss ett bidrag på 214 523 kr. Ett stort tack till alla er som köpte Sverigelotten!

Kronans Apotek sålde 491 blodtrycksmätare under Valentinveckan, vilket innebär att de kommer stärka vår verksamhet med 24 550 kr. Våra medlemmar fick också chansen att gå på blodtrycksdejt, det resulterade i 1744 blodtryck på en vecka! 

Apoteket Hjärtat har skänkt fem hjärtstartare till Riksförbundet HjärtLung. Mer information kommer komma i nästa nummer av Status om hur man som förening ska kunna erhålla dem.

Vi vill passa på att tacka alla föreningar som skänkt pengar till Riksförbundet HjärtLungs forskningsfond 2019. Och stort tack för allt engagemang under Hjärtemånaden!

Hjärtstartare

Hallå där! Helene Silfver, ansvarig för hjärt-lungräddning på Riksförbundet HjärtLung. Riksförbundet HjärtLung har fått fem hjärtstartare av Apoteket Hjärtat.

Vad tycker du om det?
– Jag ser det som en mycket värdefull gåva som kan bidra till att rädda liv. Den omedelbara behandling som krävs vid ett hjärtstopp är att någon startar hjärt-lungräddning (kompressioner och inblåsningar). Men enbart hjärt-lungräddning startar inte hjärtat utan för det krävs en hjärtstartare som kan ge en stöt och få igång hjärtat. Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.
Vad kommer Riksförbundet HjärtLung göra med hjärtstartarna?

– Vi vill att de här fem hjärtstartarna ska komma våra föreningar i Riksförbundet HjärtLung tillgodo. Vi ber därför er som läsare att skicka in en motivering till varför just din lokala HjärtLungförening ska få en av de fem hjärtstartarna. Vilken adress ska motiveringen skickas till?

– Mejla din motivering till: info@hjart-lung.se eller skicka den på ett vykort till: Riksförbundet HjärtLung, Wollmar Yxkullsgatan 14, 1tr, 118 50 Stockholm. Som rubrik skriv ”Hjärtstartare”.

När ska svaren senast vara inne?

– Vi vill ha ditt svar senast den 5 maj 2020.