Tack för i år! Tack för ert stöd! Vi gör skillnad!

december 20, 2019

2019 har bjudit på ett väldigt stort engagemang och vi är övertygade om att vi tillsammans har gjort skillnad för människor med långvariga och kroniska sjukdomar. 

Vi har opinionsbildat om vikten av en mer personcentrerad vård, att se personen i patienten. Vi genomförde en Hjärtemånad som kröntes med premiären av vår kortfilm Varningssignaler med Sven Wollter och Tilde Fröling i huvudrollerna.

 I mars skrev vi debattartikel om en mer sammanhållen larmkedja för att kapa tiden från att man ringer 112 till att hjälp kommer via automatisk positionering. I november kom besked om att våra förslag ska bli verklighet.

Vi har tillsammans delat ut över två miljoner till patientvald forskning för att förbättra livet för kroniskt sjuka personer.

2019 var dessutom året då Riksförbundet HjärtLung fyllde 80 år, något som uppmärksammades under vår kongress i somras där bland andra föreläsaren Anders Hansen gjorde ett bejublat besök.

Vi har fikat med forskare, träffat socialministern för att lyfta våra frågor, samt uppmärksammat vikten av god luftkvalitet inom EU på plats i Bryssel.

Vi har uppmärksammat TBC, organdonation och vikten av en hälsosam livsstil och fysisk aktivitet. Vi har opinionsbildat i Almedalen, anordnat den första Patientriksdagen samt träffat våra nordiska systerorganisationer.

 Vi utsåg Nicole Kukuruzovic till årets HLR-räddare i september och genomförde HLR-veckan i oktober.

Under Lungmånaden i november riktade vi uppmärksamheten mot KOL och alfa-1 antitrypsinbrist genom en medlemsenkät och debattartiklar.

Dessutom har vi fått två nya medlemsorganisationer: Under året anslöt IPF Sverige (idiopatisk lungfibros) och Apnéföreningen i Stockholm (sömnapné) till vår gemenskap.

Våra föreningar har anordnat vattengymnastik, HLR-kurser, diagnosträffar, föreläsningar och politikermöten. De har i vått och torrt stått på torg, i mathandeln och på apotek.

Ett stort tack till alla som lägger ner så mycket tid och engagemang för att personer med hjärt, kärl och lungsjukdom ska kunna leva ett bra liv. Tillsammans gör vi skillnad!

I januari väntar både ett nytt år och nya lokaler. I slutet av månaden flyttar vi in i nya lokaler vid Mariatorget i Stockholm. Den nya besöksadressen är Wollmar Yxkullsgatan 14. Vi ser fram emot 80 nya år av kunskap, gemenskap och handlingskraft.

Med det vill vi önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!