MOD:s grundare blir sommarpratare

maj 22, 2013

Martha Ehlin, en av två grundare till MOD – Mer organdonation har framröstas som "lyssnarnas val" till Sommar i P1 2013.

Martha Ehlin, en av två grundare till MOD2012 grundade Martha Ehlin och Peter Carstedt MOD – Mer organdonation, en organisation som arbetar för att alla som är behov av ett organ skall få det i tid.

Nu har hon blivit framröstad till att vara sommarvärd i Sommar i P1.

- Att bli utvald till Lyssnarnas Sommarpratare känns helt fantastiskt och mycket ärofullt, säger Martha Ehlin som kommer att Sommarprata 17 juli om hur hon överlevde en cancer genom en femorganstransplantation.

- Jag hade precis fyllt 30 år och hela mitt liv låg framför mig när jag plötsligt drabbades av en obotlig cancer. Jag överlevde, tack vare att en annan människa tog ett beslut. Ett beslut att donera sina organ. En människa som jag inte känner men som jag vet är en hjälte och min räddande ängel, säger Martha Ehlin.

Martha kommer att berätta om hur det är att kämpa för sitt liv och att övervinna den dödsdom hon fått. Hur hoppet föddes när man förklarade att en transplantation kunde vara räddningen och om väntelistan som hon beskriver som en levande mardröm- en tid som står stilla, samtidigt som världen utanför rusar förbi. En mardröm du aldrig vaknar upp ifrån.

Martha kommer även att berätta om vändpunkten, dagen när hon bestämde sig för att börja leva igen och hur hon återhämtade sig ifrån en av världens mest omfattande transplantationer- en transplantation av lever, magsäck, bukspottkörtel, tunntarm och tolvfingertarm. Hur hon kämpade för sitt liv i närmare fyra månader på en intensivvårdsavdelning och hur hon satte upp tydliga och klara mål om att komma tillbaka till livet igen. En kamp som tog henne från rullstol till att vinna fem guld vid "World Transplant Games", ett världsmästerskap i idrott för transplanterade.

- Tack vare min egen erfarenhet vill jag nu hjälpa de närmare 800 människor som idag står på en väntelista. Det finns mycket okunskap i frågan och en tredjedel av Sveriges befolkning vet inte hur man tar ställning, säger Martha Ehlin i ett pressmeddelande.

Martha Ehlin kommer att Sommarprata den 17 juli kl 13 i P1.