Läkemedel utan läkemedelsförsäkring

november 27, 2012

Alla läkemedel som säljs i Sverige omfattas inte av en likvärdig läkemedelsförsäkring. Det innebär en risk att man som patient inte får ersättning vid skada från läkemedel, detta rapporterade Status för två år sedan.

SVT:s granskning att problemet är stort

En särskild problematik gäller vid generikautbyten där Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, utser "periodens vara", det billigaste läkemedlet på marknaden, innebär att apoteket är skyldigt att byta ut originalläkemedlet till den billigare varan. Om patienten vill byta till annat läkemedel får man stå för hela kostnaden själv.

Nu visar en granskning från SVT:s Aktuellt att minst en halv miljon svenskar, bara i år, ätit medicin som inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Bland dem finns den blodtryckssänkande medicinen Enalapril och blodfettssänkande medicinen simvastatin.

Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund har uppvaktat socialminister Göran Hägglund för att få en lösning på det här problemet.

- Vi kräver att det ska vara lag på att företagen ska vara anslutna till läkemedelsförsäkringen. I dag finns inte frågan om läkemedelsförsäkringen med i anbudsförfrågan, det anser vi att den ska vara. Tills den finns där bör apoteken öppet informera sina kunder om de läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen, säger Inger Ros, Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

För mer information

Inger Ros, förbundsordförande, 073-914 51 24

Läs mer

Artikel i Status: Patienter har inte en likvärdig läkemedelsförsäkring

Här är listan på företag som inte är med i Läkemedelsförsäkringen