KOL och förmaksflimmer i Almedalen

augusti 27, 2013

KOL och förmaksflimmer var i fokus när riksförbundet deltog i årets Almedalsvecka på Gotland.

I början av juli anordnades årets Almedalsvecka i Visby på Gotland. Riksförbundet fanns på plats och delade utställningstält med Handikappförbundet. Vårt tema var KOL. Representanter från kansliet och förbundsstyrelsen fanns på plats för att tala om den enda folksjukdomen som fortfarande ökar.

Almedalen 2013

Posters sattes upp, informationsmaterial delades ut och under regntunga moln kunde besökare under två timmar höra om Riksförbundets arbete att hjälpa och stötta de fler än 500 000 som har KOL.

Förbundet deltog även i ett flertal paneler på olika seminarier under Almedalsveckan. Tillförordnad kanslichef Christina Fjellström fick börja en av dagarna med gymnastik hos Sjukgymnasternas Riksförbund innan hon tog plats i panelen för att tala om temat för dagen; fysisk aktivitet.

- Vi förde fram hur viktigt det är med stöd och hjälp för patienter i rehabiliteringsfasen. Det var en väldigt engagerad panel och ett välbesökt möte. Många på plats var givetvis sjukgymnaster, vilket gjorde det till ett bra forum för att sätta oss på kartan.

Dagens Medicin anordnade ett seminarium om de svåraste folksjukdomarna och ställde frågan "Varför tar vi inte vara på möjligheterna?". Med i panelen fanns kansliets Pär Hommerberg som var mycket nöjd med sitt och förbundets deltagande.

Totalt fanns över 2000 utställare på plats. Under veckan deltog förbundet även i ett seminarium om förmaksflimmer och lyssnade på när bland annat Dagens Nyheters uppmärksammade journalist Maciej Zaremba diskuterade ansvarsfrågan inom vårdkedjan.