EU räddar barnens lakritspipor och ungdomarnas mentolcigg

oktober 08, 2013

Det är olyckligt att slim-cigaretterna blir kvar liksom att förbudet mot mentolcigaretter skjuts upp, samtidigt är det glädjande att parlamentet beslutat om omfattande hälsovarningar på cigarettpaketen, menar Riksförbundet HjärtLung med anledning av dagens omröstning i EU-parlamentet.

EU-parlamentet har röstat om det nya tobaksproduktdirektivet. Förslaget är att införa strängare regler för att minska rökningens skadeverkningar. Det handlar om viktigare saker än lakritspipornas vara eller inte vara.

- Skärpt lagstiftning på tobaksområdet är viktigt för folkhälsan. Sverige poängterar i sin nationella tobakspolitik omtanken om barn och unga genom minskad tillgänglighet samt åtgärder som minskar tobakens skadeverkningar. EU:s förslag är ett fortsatt viktigt steg i denna omtanke om våra barn och unga, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Utökade hälsovarningar

EU-parlamentet beslutade också att hälsovarningarna på tobakspaketen ska utökas till 65 procent. Det är mindre än kommissionens förslag om 75 procent men ändå ett steg i rätt riktning.

Parlamentet röstade mot planer på att förbjuda smala cigaretter
Däremot röstade majoriteten i parlamentet mot EU-kommissionens och regeringarnas planer på att förbjuda så kallade slim-cig, smala cigaretter och cigaretter med mintsmak. Mentolcigaretter ska få fortsätta att säljas i åtta år.

Parlamentets majoritet röstade också emot EU-regeringarnas förslag att e-cigaretter ska klassas som läkemedel och därmed bara få säljas på apotek.

Nu stundar förhandlingar mellan medlemsländernas regeringar och EU-parlamentet. Målet är ett slutgiltigt beslut i tobaksproduktdirektivet ska kunna tas före EU-valet i maj nästa år.

Lakritspiporna blir också kvar.

Beslutet i korthet

  • Tobakspaketens varningstexter ska bli större. Kommissionen ville ha 75 procent, men parlamentet vill nöja sig med 65 procent. Även avskräckande bilder ska bli obligatoriskt i EU.
  • Slim- och mentolcigaretter vill kommissionen förbjuda. Men det röstades ner av parlamentet, som vill att mentol fasas ut under hela åtta år. Lista över tillåtna smaktillsatser istället för en smakpanel, föredrar parlamentet.
  • E-cigaretter där användaren andas in nikotinånga istället för tobaksrök. Risker är ännu oklara med den nya trendprodukten som kan bli en ny marknad för tobaksbolagen. Kommissionen och ministerrådet vill klassa e-cigaretter som läkemedel som ska testas och säljas bara på apotek. Parlamentets majoritet ser dem som tobak och kan säljas på fler ställen.
  • Svenska snuset. Som väntat godkände parlamentet Sveriges undantag och få fortsätta bestämma över innehåll och smak.

Källa: Drugnews.