Dansband prisas av HjärtLung för livräddande HLR-insatser på scen

januari 16, 2018

Inom ramen för priset Årets hjärt-lungräddare ger Riksförbundet HjärtLung ett särskilt hedersomnämnande till dansbandet Streaplers för att ha bidragit till att rädda flera medmänniskor som drabbats av plötsligt oväntat hjärtstopp.

Priset Årets hjärt-lungräddare har instiftats för att öka allmänhetens kunskap om vikten av att lära sig hjärt-lungräddning och att uppmärksamma de livräddande insatser som görs av allmänheten i väntan på ambulans.

Bland årets nominerade var dansbandet Streaplers som för det andra året i rad nominerades till priset Årets hjärt-lungräddare. Streaplers var det första dansbandet i Sverige att ha med sin egen hjärtstartare på sina spelningar. Ett antal gånger har man under åren fått plocka fram sin hjärtstartare. Och det har räddat livet på flera personer.

- För sina fina insatser och strukturerade arbete där alla i bandet är utbildade i hjärt-lungräddning vill vi ge Streaplers vårt hedersomnämnande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Peter Helsing, ordförande i HjärtLung Sundsvall, delade ut hederspriset till ett överraskat dansband under en spelning på kasinot i Sundsvall den 13 februari. 

- Vi visste inte ens om att vi var nominerade. Vi trodde det bara var en vanlig spelning så vi blev väldigt förvånade, säger Kenny Samuelsson, sångare och gitarrist i Streaplers till Sundsvalls Tidning.

Priset Årets hjärt-lungräddare

är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige. Sammanlagt har vi under åren fått in drygt 200 nomineringar.

  • Cirka 5 500 personer drabbas varje år av ett plötsligt oväntat hjärtstopp
  • Den behandling som behövs är tidig hjärt-lungräddning med inblåsningar och kompressioner, varje minut är nu betydelsefull för överlevnaden
  • Men för att ett hjärta ska komma igång igen krävs också en stöt av en hjärtstartare – ju tidigare stöt desto större chans till överlevnad och för att klara sig själv utan skador.

Läs mer om priset Årets hjärt-lungräddare

Riksförbundet HjärtLung och hlr

Fler än 3 500 ideellt arbetande medlemmar jobbar med att förbättra livskvaliteten för hjärt- och lungsjuka i landet. Ett stort antal av dem är engagerade i hjärt-lungräddning (HLR).
Genom lokalföreningarna driver HjärtLung kurser i hjärt-lungräddning. 2017 utbildade våra 200 HLR-instruktörer drygt 3 500 personer i HLR.
Läs mer om hjärt-lungräddning