Alla kan rädda liv-dag 13 oktober - om HLR och hjärtstopp

oktober 08, 2018

Svenska HLR-rådet bjuder in till evenemanget ”Alla kan rädda liv” i Kungsträdgården i Stockholm, lördagen den 13 oktober. Syftet med dagen är att öka kunskapen och medvetenheten om plötsligt hjärtstopp. Priset till Årets hjärt-lungräddare 2018 delas ut.

Svenska HLR-rådets mål är att öka överlevnaden för personer som drabbats av plötsligt, oväntat hjärtstopp genom ett optimalt omhändertagande. HLR-rådet bjuder nu in organisationer med liknande mål till Alla kan rädda liv.

Syftet med dagen är att uppmärksamma den officiella Europeiska hjärtstoppsdagen ”Restart a Heart Day” för att öka kunskapen och medvetenheten om plötsligt hjärtstopp.

Genom utbildning, information och forskningsanslag bidrar alla till målet ökad överlevnad.

Program den 13 oktober i Kungsträdgården

  • Kl 10.45. Musik på scen med bandet Courtesy Of.
  • Kl 11.00. Tal av Andreas Claesson HLR rådets ordförande, Kristina Sparreljung generalsekreterare i Hjärt-Lungfonden, Inger Ros förbundsordförande i Riksförbundet HjärtLung, och Karin Brand generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet.
  • Kl 11.45 Prisutdelning ”Årets hjärt-lungräddare” med Inger Ros. Kom och lyssna på den drabbade och livräddaren som berättar om den dramatiska händelsen.
  • 12.00-12.45. Lär dig hjärt-lungräddning. HLR kurs med uppblåsbar MiniAnne-docka som du får ta med dig hem för fortsatt träning. På scen visar Lotta Ingemansson från Svenska Livräddningssällskapet och Andreas Claesson hur det ska gå till. HLR instruktörer finns på plats för att hjälpa till. Lär dig använda en hjärtstartare.
  • Musik med bandet Courtesy Of till kl 14.00 då evenemanget avslutas

Besök utställningen 11.00-14.00: Prova på Barn- HLR och luftvägsstopp, anmäl dig som SMS-livräddare, se var närmaste hjärtstartare finns placerad, prata med SOS-Alarm, testa en hjärtstartare, ge en gåva till den viktiga hjärtstoppsforskningen, träffa blåljuspersonal mm.

Deltagare: Hjärt-Lungfonden, Riksförbundet HjärtLung, Svenska Livräddningssällskapet, SOS-Alarm, SMS Livräddare, Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, representanter från SALSA Stockholm (ambulans, polis och räddningstjänst som larmas vid hjärtstoppslarm), samt HLR instruktörer från Södersjukhuset, HLR-rådet och Stockholms-HLR förening.

Varm välkommen till en dag i hjärtats tecken!
Läs mer på www.hlr.nu

#worldrestartaheartday #allakanraddaliv

Fakta om HLR och plötsligt hjärtstopp:

År 2017 räddades 1 444 personer till livet som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Det skedde genom snabba ingripanden från personer som larmade, startade hjärt-lungräddning med 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar, och kopplade en hjärtstartare.

Kan den drabbade få en strömstöt inom tre minuter från hjärtstoppet är chansen till överlevnad hög. Tid till behandling är den helt avgörande faktorn. Om fler personer i samhället kan agera i en hjärtstoppssituation kan vi göra skillnad tillsammans!