HLR-vecka i Hjärt-Lung

Riksförbundet HjärtLung genomför en HLR-vecka den 15-21 oktober 2018. Vi vill på detta sätt öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning (HLR).

Den 15 – 21 oktober 2018, i vecka 42, samlar vi HjärtLung för att under veckan tillsammans öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning (HLR).

På många platser i landet kommer vi att demonstrera hur hjärt-lungräddning med hjärtstartare går till och berätta om vikten av att kunna hjärt-lungräddning.

För att rädda liv krävs inte en hjältes mod eller övernaturliga krafter. Det som behövs är kunskap. Hos oss kan du lära dig hjärt-lungräddning och hantera en hjärtstartare genom att gå en kurs. 

Under veckan vill vi också berätta om vårt arbete för att ytterligare synliggöra för SOS Alarm och allmänheten var landets publika hjärtstartare finns. I Sverige finns det många hjärtstartare utanför sjukhus som kan rädda liv. Om vi vet var de finns och om de fungerar! Här kan du läsa om vårt projekt Hjärtsäkra din ort.

Restart a heart day

På grund av låga överlevnadstal i Europa har European Resuscitation Council (ERC) utropat 16 oktober varje år till ”Restart a Heart Day”.

HLR-veckan i HjärtLung är också tänkt att bli vårt bidrag för att uppmärksamma denna dag.

Svenska HLR-rådet bjuder in till evenemanget ”Alla kan rädda liv” i Kungsträdgården i Stockholm, lördagen den 13 oktober. Syftet med dagen är att öka kunskapen och medvetenheten om plötsligt hjärtstopp. Priset till Årets hjärt-lungräddare 2018 delas ut.

Läs mer om HLR-veckan i Hjärt-Lung