Donationsveckan 2018

Fler än någonsin väntar på ett nytt organ men fortfarande har många människor inte aktivt tagit ställning till donation: gör det under Donationsveckan 8-14 oktober 2018.

Läs om hur man gör för att anmäla sig till donationsregistret. Läs om människor som drabbats av sjukdom mitt i livet och genomgått transplantation i Riksförbundet HjärtLungs specialsida Donationsveckan.

Socialstyrelsen har tagit fram profilmaterial till Donationsveckan som kan beställas kostnadsfritt för hälso- och sjukvården och organisationer. 

Riksförbundet HjärtLung deltar också i ett patientråd tillsammans med MOD – Mer organdonation

Så tar du ställning

Det finns tre sätt att göra sin vilja känd. Alla sätt är lika giltiga och det är alltid den senaste uppgiften som gäller:

  • Informera dina närstående
  • Fyll i ett donationskort (finns på apotek och vårdcentraler)
  • Anmäl dig till donationsregistret.

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt, men oavsett på vilket sätt du tar ställning är det bra om du gör din vilja känd för närstående.

Här finns Riksförbundet HjärtLungs-föreningar:

Föreningen Hjärtlung Västervik och Njurförbundet Västervik kommer under vecka 41, tisdag till torsdag, att finnas på Västerviks sjukhus för att informera om Donationsveckan samt om Riksförbundets intressepolitiska plattform Sedd i Vården.