ICE

In Case of Emergency (ICE)

ICE, eller In Case of Emergency. ICE är ett internationellt vedertaget system som går ut på att man lägger in information om personer att kontakta vid en olycka i sin mobiltelefons telefonbok.

Vid svåra olyckor, med okontaktbara offer, kan ofta polis och sjukvårdare använda offrets mobiltelefon för att identifiera offret. Idén med ICE är att mobiltelefonägaren skriver in bokstäverna "ICE", samt namn och telefonnummer till sina närmast  anhöriga i telefonboken. Om man gör detta kan räddningstjänsten snabbare få tag på anhöriga i händelse av att telefoninnehavaren skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller olycka.

I Sverige tycker SOS Alarm att ICE är bra och uppmanar till att föra detta vidare i Sverige.

Exempel

Kontaktpersonen läggs in under namnet ICE  i användarens telefon med telefonnumret till en nära anhörig som mobilanvändaren vill ska bli kontaktad om hon eller han råkar ut för en olycka och inte är kontaktbar. Om det finns plats skrivs även relationsstatus in till kontaktpersonen och dennes namn, till exempel ”ICE wife Ylva Persson"

Det är standard att använda engelska för beskrivning av den anhöriga samt att utlandsprefix skrivs ut, till exempel +46 för Sverige följt av numret utan den inledande nollan. Anledningen är att telefonnumret och informationen ska fungera även i utlandet. För fler kontaktpersoner används ICE1, ICE2 och så vidare.

Se hemsidan SOS för ytterligare info hur du går till väga om du har en kodlåst telefon.

https://www.sosalarm.se/112/Information-och-utbildning/In-Case-of-Emergency-/

 

Applikation att ladda ner i mobilen

Det finns även en app att ladda ner i mobilen. Där ska man skriva in personuppgifter, vilka mediciner man använder och andra viktiga fakta.